Interesanti par zaļu tēju
Interesanti par ūdeni

Zaļā tēja
Zalaja teja ir tanins, kas darbojas ka specigs antioksidants, pasarga visas organisma sunas no brivo radikalu bojajumiem, palenina novecosanas procesu, piemit pretiekaisuma un antibakteriala iedarbiba. Zala teja aizkave veza sunu rasanos, veicina notievesanu, samazina asinsspiedienu, stiprina sirdi.

#202 Šao Min Dārgumi

Zaļā tēja senča, Chun Mee, Pai Mu Tan,
Jasmin Mandarin, Lung Ching,
Bio Chun Mee, ananāsa gabaliņi,
mango gabaliņi, saulespuķu ziedlapiņas,
saflora un klinģerītes ziediņi.
#203 Sapnis vasaras naktī

Gunpowder, senča, kalendulas ziediņi,
peona ziedlapiņas, Indijas rozes ziedlapiņas,
bagātināta ar rožu aromātu.
#209 Japānas dārzi

Ķīnas Gunpowder zaļā tēja,
citrona gabaliņi, rožu pumpuri,
rabarberu gabaliņi, zemeņu lapiņas,
bagātināta ar citrona un rožu eļļām.
#210 Mango paradīze

Gunpowder tēja,mango gabaliņi,
apelsīna ziediņi,
bagātināta ar mango koka eļļu.
#213 Meža laumiņa

Zaļā tēja senča, zemeņu gabaliņi,
zemeņu lapiņas,
bagātināta ar zemeņu eļļu
#214 Bengālijas tīģeris

Ķīnas Gunpowder zaļā tēja un senča, Cun Me teja, zemeņu lapiņas, burkānu parslas, mango, papaijas un ananasa gabalini, saflora ziedini, saulespuķu ziedlapiņas.
#216 Ziemas elpa

Zaļā tēja senča, zemeņu odziņas, zemeņu lapiņas, krustnagliņas, kanēļa gabaliņi.
#218 Dzērveņu-rožu

Zaļā tēja, rožu ziedlapiņas,
aveņu un dzērveņu gabaliņi,
dzērveņu un aveņu eļļa.
#219 Melleņu jogurts

Zaļā tēja, citronzāle,
jogurta granulas,
rudzupuķu ziedlapiņas.
#220 Karameļu

Zaļā tēja,
krējuma karameļu gabaliņi,
Romas kumelīšu ziedi.
#221 Apelsīnu-marakujas

Zaļā tēja, citronzāle,
ābolu gabaliņi, apelsīnu sķēlītes,
papaijas un marakujas gabaliņi.
#222 Dārza piparmētra

Zaļā tēja, dārza piparmētra,
saflora un rudzupuķu ziedlapiņas.
#223 Earl Grey Green

Zaļā tēja, dārza piparmētra,
saflora un rudzupuķu ziedlapiņas.
#224 Ledustēja (ar persiku)

Zaļā tēja, dārza piparmētra,
saflora un rudzupuķu ziedlapiņas.

Uz augšu


Par zāļo tēju un ūdeni
Zaļās tējas

     Zaļās tējas, tāpat kā melnās tējas pamatā ir tējas augs Camellia Sinensis, bet šī tēja apstrādes procesā netiek fermentēta. Līdz ar to zaļajai tējai ir atšķirīga krāsa, garša un īpašības. Pasaulē tā kļūst arvien populārāka, jo ir ne vien patiesi baudāma, bet arī ļoti veselīga. Zaļā tējā ir tanīns, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants, tam ir pretiekaisuma un antibakteriāla iedarbība. Zaļā tēja aizkavē vēža šūnu rašanos.
     Lai panāktu zaļās tējas labvēlīgo ietekmi uz cilvēka organismu, zinātnieki iesaka izdzert apmēram 3 tases dienā. Vienā zaļās tējas tasē ir tikpat daudz antioksidantu, cik trīs ābolos un C vitamīna ir tik pat daudz cik apelsīnā.
     Zaļajā tējas sastāvā ietilpst veselību labvēlīgi ietekmējošie flavanoīdi, tai skaitā katehīni un to atvasinājumi. Katehīni ir daudz spēcīgāki antioksidanti nekā tik zināmie C un E vitamīni. Tie būtībā pasargā visas organisma šūnas no visdažādākajiem brīvo radikāļu bojājumiem. Zaļā tēja veicina tauku masas samazināšanos.
     Tējas kvalitāti nosaka tieši tējas lapas. Mazajām, jaunajām lapām kvalitāte ir visaugstākā, un visdārgākā tēja ir tā, kurai no katra stāda ir noplūktas tikai divas augšējās lapiņas.

Uz augšu



ŪDENS – VISU DZĪVĪBU SĀKUMS, TĒJAS DVĒSELE!

     Ja vēlaties nobaudīt patiešām garšīgu, smaržīgu, vieglu tējas dzērienu, neaizmirstiet par labu ūdeni!
     Pat labākajai tējai, izmantojot ne tik kvalitatīvu ūdeni, tiek pazaudētas tās garšas galvenās īpašības, kā smaržā, tā arī iedarbībā un kvalitātē.
     Tātad labas tējas galvenās pagatavošanas prasības ir ūdens un pareiza temperatūra.
     Ūdens kvalitātei jābūt labai, ne par cietu, ne par mīkstu un ne hlorētam.
     Ūdenim jābūt pilnīgi bez smaržas; ūdens nevar būt mineralizēts; no purva vai dīķa ņemts; no lauku akām vai upēm sagādāts. Ciets ūdens nav patīkams un pat negaršīgs, kas organismam nenesīs nekādu labumu. Ūdeni, kas satur minimāli ūdenī šķīstošus minerālvielu savienojumus, var saukt par mīkstu.
     Iegaumē – tieši mīksts ūdens ir ļoti piemērots tējas pagatavošanai. Ja ūdens neatbilst šiem kritērijiem, tad ir dažādas iespējas to uzlabot: ūdens jānostādina vismaz diennakti; ar ūdens filtru palīdzību to var mīkstināt; pirkt kvalitatīvu ūdeni; pievienot ūdenim Koraļļu kalciju.
     Rūpes atmaksājas un rezultāts pārsteidz, sniedzot organismam brīnišķīgu sajūtu, enerģijas pieplūdumu un dzīvesprieku!

Nedaudz par ūdens vārīšanās stadijām.

1 stadija sākas no brīža, kad redzam no katliņa dibena ceļamies mazus gaisa burbulīšus un tāpat arī novērojam šos burbulīšus gar tējkanniņas sieniņām, tālāk burbulīšu skaits pieaug.
2 stadija sākas ar brīdi, kad gaisa burbulīši masveidā pārņem tilpni un ūdens iegūst bālu nokrāsu, kas atgādina strauju avotiņu.
3 stadija nomainās kā intensīva ūdens burbuļošana, kas nozīmē to, ka ūdens ir pārvārījies.
     Ūdens kas ir 2 un 3 stadijā absolūti neder tējas pagatavošanai, tomēr katrai šķirnei ir savs vārīšanās režīms.
     Ir tējas, kurām vajadzīgs 50–60 grādi ūdens, tas nozīmē tikko pirmais burbulītis ceļas, ūdens gatavs. Bet liels vairums tējas šķirnēm ūdens ir derīgs, kas sasniedzis 2 stadijas sākumu.
     Tātad ūdeni, kas domāts tējas pagatavošanai, nekādā gadījumā nevajadzētu pārvārīt.
     Pārvārīts ūdens bojā tēju, dod dzērienam cietumu un dara tēju kā tukšu, nabadzīgu un garšas ziņā zaudējušu visu savu aromātisko īpašību klāstu.
     Svarīgi arī tas, ka ūdenim jābūt svaigi vārītam, ja ūdeni vāra otro reizi, tad tējas dzēriena kvalitāte strauji pasliktinās un var teikt, ka īstu tēju pagatavot neizdosies. Īpaši bojājas tā tējas garša, kas pagatavota ūdenī, kuram vāroties tiek pieliets svaigs ūdens. Tāds dzēriens tiek uzskatīts tikai par iekrāsotu ūdeni.
     Neder arī tāds ūdens, kurš tiek vārīts ar elektrisko vārāmo.
     Neder arī sniega vai ledus ūdens, kaut gan atkusis sniega ūdens skaitās viens no mīkstākajiem, bet tas noder tikai kā mazgāšanas līdzeklis.
     Tēja ir ļoti jūtīga pret visām fiziski–ķīmiskām izmaiņām, kas notiek ūdenī.
     Vislabāk tēju dzert no porcelāna traukiem, stikla trauki teorētiski der, bet praktiski mazāk der pareizai tējas baudīšanai, tā kā stikla faktūra pilnībā nedod novērtēt tējas garšu tādā pakāpē, kā to dod porcelāns.
     Bez porcelāna kanniņām un tasītēm, jāpievērš uzmanība tējkarotītes kvalitātei (tai jābūt no sudraba), linu salvetēm, ar tām tiek pārklāta kanniņa. Būtu labi, ja krājumos atrastos arī 2 min. ilgs smilšu pulkstenis.Vienīgā prasība šo inventāru uzglabāt tīru un pasargāt no blakus aromātiem (garšvielām).

Uz augšu