Interesanti par augļu tēju
Interesanti par ūdeni


Augļu tēja

#401 Omes dārzs

Karkade ziedlapiņas, zemeņu gabaliņi,
zemeņu lapiņas, papaijas un persiku gabaliņi,
kazeņu odziņas, saulespuķu ziedlapiņas,
zemeņu lapiņas, jāņogas, mežrozīšu auglīši,
ābolu gabaliņi.
#405 Garšas karnevāls

Ananāsa gabaliņi, papaijas un ābola gabaliņi,
avenes, brūkleņu odziņas, rozīnes,
biešu gabaliņi, karkade ziedlapiņas.
#406 Vitamīnu pārpilnība

Ābolu gabaliņi, burkānu skaidiņas,
biešu pārslas, rozīnes, zemeņu gabaliņi,
saulespuķu ziedlapiņas, vaniļas standziņas.
#408 Havajas kokteilis

Karkade ziedlapiņas, mežrozīšu augļi,
ananāsa gabaliņi, papaijas gabaliņi,
rozīnes, apelsīna miziņas.
#409 Ziemassvētku brīnums

Karkadē ziedlapiņas, rožu ziedlapiņas, zemeņu gabaliņi, mežrozīšu auglīši, krustnagliņas, kanēļa standziņas.
#411 Pina Colada

Ābolu gabaliņi, karkade ziedlapiņas,
rožu lapiņas, ananāsu gabaliņi,
kokosriekstu skaidiņas.
#412 Saldā melone

Karkade ziedlapiņas, saldās melones gabaliņi,
vīnogas, ananāsu, papaijas un mango gabaliņi.
#413 Apelsīnu-greipfrūtu

Ābolu gabaliņi, zaļā tēja,
karkadē ziedlapiņas, rožu lapiņas,
apelsīnu gabaliņi, apelsīnu ripiņas,
apelsīnu un greipfrūtu ēteriskā eļļa.
#414 Zemeņu-mango

Karkades ziedlapiņas, upenes,
ābolu un papaijas gabaliņi,
aveņu un zemenu gabaliņi,
saulespuķu un rudzupuķu ziedlapiņas.
#415 Dzērveņu-vaniļas

Ābolu gabaliņi, karkades un rožu ziedlapiņas,
aveņu un dzērveņu gabaliņi,
dabīga vaniļas eļļa.
#416 Zemeņu-putukrējuma

Ābolu gabaliņi, karkade ziedlapiņas,
rožu ziedlapiņas, ananāsu un zemeņu gabaliņi.
#417 Jamaikas rums

Karkade ziedlapiņas, upenes, kazenes,
aveņu un zemeņu gabaliņi.
#419 Sniegapika

Ābolu gabaliņi, bumbieru gabaliņi,
ābolu šķēlītes, popkorns.
#420 Ziemas karstvīns

Ābolu gabaliņi, karkade ziedlapiņas, mellenes,
mežrozīšu augļu gabaliņi, kanēļa standziņas,
apelsīnu sķēlītes, krustnagliņas.

Uz augšu


Par augļu tēju un ūdeni

Augļu tējas

     Par bāzi augļu tējām kalpo dažādi aromātiskie augļi un eksotiskie augi. Veiksmīgi saliktie komponenti veido daudzveidīgas garšīgas aromātiskas un veselīgas tējas, kur baudāma ne tikai tēja, bet arī augļi.
     Augļu tējas var baudīt gan aukstas, gan karstas visa gada garumā.

Uz augšu



ŪDENS – VISU DZĪVĪBU SĀKUMS, TĒJAS DVĒSELE!

     Ja vēlaties nobaudīt patiešām garšīgu, smaržīgu, vieglu tējas dzērienu, neaizmirstiet par labu ūdeni!
     Pat labākajai tējai, izmantojot ne tik kvalitatīvu ūdeni, tiek pazaudētas tās garšas galvenās īpašības, kā smaržā, tā arī iedarbībā un kvalitātē.
     Tātad labas tējas galvenās pagatavošanas prasības ir ūdens un pareiza temperatūra.
     Ūdens kvalitātei jābūt labai, ne par cietu, ne par mīkstu un ne hlorētam.
     Ūdenim jābūt pilnīgi bez smaržas; ūdens nevar būt mineralizēts; no purva vai dīķa ņemts; no lauku akām vai upēm sagādāts. Ciets ūdens nav patīkams un pat negaršīgs, kas organismam nenesīs nekādu labumu. Ūdeni, kas satur minimāli ūdenī šķīstošus minerālvielu savienojumus, var saukt par mīkstu.
     Iegaumē – tieši mīksts ūdens ir ļoti piemērots tējas pagatavošanai. Ja ūdens neatbilst šiem kritērijiem, tad ir dažādas iespējas to uzlabot: ūdens jānostādina vismaz diennakti; ar ūdens filtru palīdzību to var mīkstināt; pirkt kvalitatīvu ūdeni; pievienot ūdenim Koraļļu kalciju.
     Rūpes atmaksājas un rezultāts pārsteidz, sniedzot organismam brīnišķīgu sajūtu, enerģijas pieplūdumu un dzīvesprieku!

Nedaudz par ūdens vārīšanās stadijām.

1 stadija sākas no brīža, kad redzam no katliņa dibena ceļamies mazus gaisa burbulīšus un tāpat arī novērojam šos burbulīšus gar tējkanniņas sieniņām, tālāk burbulīšu skaits pieaug.
2 stadija sākas ar brīdi, kad gaisa burbulīši masveidā pārņem tilpni un ūdens iegūst bālu nokrāsu, kas atgādina strauju avotiņu.
3 stadija nomainās kā intensīva ūdens burbuļošana, kas nozīmē to, ka ūdens ir pārvārījies.
     Ūdens kas ir 2 un 3 stadijā absolūti neder tējas pagatavošanai, tomēr katrai šķirnei ir savs vārīšanās režīms.
     Ir tējas, kurām vajadzīgs 50–60 grādi ūdens, tas nozīmē tikko pirmais burbulītis ceļas, ūdens gatavs. Bet liels vairums tējas šķirnēm ūdens ir derīgs, kas sasniedzis 2 stadijas sākumu.
     Tātad ūdeni, kas domāts tējas pagatavošanai, nekādā gadījumā nevajadzētu pārvārīt.
     Pārvārīts ūdens bojā tēju, dod dzērienam cietumu un dara tēju kā tukšu, nabadzīgu un garšas ziņā zaudējušu visu savu aromātisko īpašību klāstu.
     Svarīgi arī tas, ka ūdenim jābūt svaigi vārītam, ja ūdeni vāra otro reizi, tad tējas dzēriena kvalitāte strauji pasliktinās un var teikt, ka īstu tēju pagatavot neizdosies. Īpaši bojājas tā tējas garša, kas pagatavota ūdenī, kuram vāroties tiek pieliets svaigs ūdens. Tāds dzēriens tiek uzskatīts tikai par iekrāsotu ūdeni.
     Neder arī tāds ūdens, kurš tiek vārīts ar elektrisko vārāmo.
     Neder arī sniega vai ledus ūdens, kaut gan atkusis sniega ūdens skaitās viens no mīkstākajiem, bet tas noder tikai kā mazgāšanas līdzeklis.
     Tēja ir ļoti jūtīga pret visām fiziski–ķīmiskām izmaiņām, kas notiek ūdenī.
     Vislabāk tēju dzert no porcelāna traukiem, stikla trauki teorētiski der, bet praktiski mazāk der pareizai tējas baudīšanai, tā kā stikla faktūra pilnībā nedod novērtēt tējas garšu tādā pakāpē, kā to dod porcelāns.
     Bez porcelāna kanniņām un tasītēm, jāpievērš uzmanība tējkarotītes kvalitātei (tai jābūt no sudraba), linu salvetēm, ar tām tiek pārklāta kanniņa. Būtu labi, ja krājumos atrastos arī 2 min. ilgs smilšu pulkstenis.Vienīgā prasība šo inventāru uzglabāt tīru un pasargāt no blakus aromātiem(garšvielām).

Uz augšu