Interesanti par roibuš tēju
Interesanti par ūdeni


Roibuš tēja

#501 Karameļu

Roibušs tēja,
krokanta gabaliņi, karameļu gabaliņi.
#502 Šokolādes

Roibušs tēja, kakao gabaliņi,
šokolādes lāsītes, karameļu gabaliņi.
#505 Aveņu-jogurta

Roibušs tēja, kokosa skaidiņas,
zemeņu un aveņu gabaliņi.
#506 Šokolādes-apelsīnu

Roibušs tēja, šokolādes gabaliņi,
apelsīnu šķēlītes, apelsīnu ziedlapiņas.
#507 Turku medus

Roibušs tēja, ziedputekšņi,
kardamona sēklas, apelsīna šķēlītes,
sarkanā pipara graudiņi.

Uz augšu


Par roibuš tēju un ūdeni
Roibuš tējas

     Rooibosh – (Aspalathus linearis) – ir 100% dabīga tēja, kas radusies no gadsimtiem sena Dienvidāfrikas ārstnieciska auga «Sarkanais krūms», kas aug tikai Cedarberg kalnu reģionā Āfrikas dienvidos, un vislabāk zināms pēc tā adatveida lapām, no kurām ir gatavota Rooibosh tēja. Rooibos krūmi tiek audzēti no sēklām un pirmo ražu iegust jau pēc 18 mēnešiem.
     Lapas novāc kopā ar zariem, kuri tiek sasmalcināti, tādā veidā izraisot fermentācijas procesu. Fermentācijas laikā tēja iegūst tās raksturīgo sarkano krāsu. Fermentāciju aptur, iegūto produkciju izkaltējot saulē.
     Nesatur kofeīnu, tajā ir neliels daudzums tanīnu un nesatur kalorijas. Šo tēju var dzert gan rīta agrumā, gan vēlu vakarā, gan grūtnieces, gan māmiņas, kas baro ar krūti un bērni.
     Rooibosh tēja ir veselīga un garšīga alternatīva saldinātajiem dzērieniem, un lieliski remdē slāpes.
     Šī tēja ir bagāta ar dažādām mūsu organismam nepieciešamām vielām– antioksidantiem, C vitamīnu, dzelzi, kāliju, varu, kalciju, mangānu, flouru. Tā stiprina nervu sistēmu, veicina gremošanas procesus un mazina novecošanos.
     Rooibosh palīdz izturēt pārslodzes, atvaira galvassāpes, bezmiegu, nelabumu, ir lieliska tēja pēcpustdienai un vakara cēlienam. Tēja iedarbojas nomierinoši uz centrālo nervu sistēmu, palīdz pie kuņģa un gremošanas traucējumiem. Rooibosh ir augsti novērtēta Eiropā un tās unikālo īpašību dēļ bieži tiek dēvēta par «brīnumu dzērienu».
     Uzlējums spilgti oranžsarkans. Maiga, viegli medaina salda garša ar patīkamu atsvaidzinošu aromātu. To var dzert gan aukstu, gan karstu, ar pienu, ar citronu, vai saldināt ar cukuru, medu u.c.
     Pagatavo – ūdens temp.95"C, ņem 1 tējk. ar kaudzi uz tējas porciju un ieber tīrā sausā tējkanniņā. Aplej tēju un ļauj tai ievilkties 3–5 min.
     Uzlējums spilgti oranžsarkans, garša viegli medaina salda ar patīkamu atsvaidzinošu aromātu. Pagatavo – ūdens temp.95"C, ņem 1 tējk. ar kaudzi uz tējas porciju un ieber tīrā sausā tējkanniņā. Aplej tēju un ļauj tai ievilkties 3–5 min.
     Uzlējums spilgti oranžsarkans, garša viegli medaina salda ar patīkamu atsvaidzinošu aromātu.

Uz augšu



ŪDENS – VISU DZĪVĪBU SĀKUMS, TĒJAS DVĒSELE!

     Ja vēlaties nobaudīt patiešām garšīgu, smaržīgu, vieglu tējas dzērienu, neaizmirstiet par labu ūdeni!
     Pat labākajai tējai, izmantojot ne tik kvalitatīvu ūdeni, tiek pazaudētas tās garšas galvenās īpašības, kā smaržā, tā arī iedarbībā un kvalitātē.
     Tātad labas tējas galvenās pagatavošanas prasības ir ūdens un pareiza temperatūra.
     Ūdens kvalitātei jābūt labai, ne par cietu, ne par mīkstu un ne hlorētam.
     Ūdenim jābūt pilnīgi bez smaržas; ūdens nevar būt mineralizēts; no purva vai dīķa ņemts; no lauku akām vai upēm sagādāts. Ciets ūdens nav patīkams un pat negaršīgs, kas organismam nenesīs nekādu labumu. Ūdeni, kas satur minimāli ūdenī šķīstošus minerālvielu savienojumus, var saukt par mīkstu.
     Iegaumē – tieši mīksts ūdens ir ļoti piemērots tējas pagatavošanai. Ja ūdens neatbilst šiem kritērijiem, tad ir dažādas iespējas to uzlabot: ūdens jānostādina vismaz diennakti; ar ūdens filtru palīdzību to var mīkstināt; pirkt kvalitatīvu ūdeni; pievienot ūdenim Koraļļu kalciju.
     Rūpes atmaksājas un rezultāts pārsteidz, sniedzot organismam brīnišķīgu sajūtu, enerģijas pieplūdumu un dzīvesprieku!

Nedaudz par ūdens vārīšanās stadijām.

1 stadija sākas no brīža, kad redzam no katliņa dibena ceļamies mazus gaisa burbulīšus un tāpat arī novērojam šos burbulīšus gar tējkanniņas sieniņām, tālāk burbulīšu skaits pieaug.
2 stadija sākas ar brīdi, kad gaisa burbulīši masveidā pārņem tilpni un ūdens iegūst bālu nokrāsu, kas atgādina strauju avotiņu.
3 stadija nomainās kā intensīva ūdens burbuļošana, kas nozīmē to, ka ūdens ir pārvārījies.
     Ūdens kas ir 2 un 3 stadijā absolūti neder tējas pagatavošanai, tomēr katrai šķirnei ir savs vārīšanās režīms.
     Ir tējas, kurām vajadzīgs 50–60 grādi ūdens, tas nozīmē tikko pirmais burbulītis ceļas, ūdens gatavs. Bet liels vairums tējas šķirnēm ūdens ir derīgs, kas sasniedzis 2 stadijas sākumu.
     Tātad ūdeni, kas domāts tējas pagatavošanai, nekādā gadījumā nevajadzētu pārvārīt.
     Pārvārīts ūdens bojā tēju, dod dzērienam cietumu un dara tēju kā tukšu, nabadzīgu un garšas ziņā zaudējušu visu savu aromātisko īpašību klāstu.
     Svarīgi arī tas, ka ūdenim jābūt svaigi vārītam, ja ūdeni vāra otro reizi, tad tējas dzēriena kvalitāte strauji pasliktinās un var teikt, ka īstu tēju pagatavot neizdosies. Īpaši bojājas tā tējas garša, kas pagatavota ūdenī, kuram vāroties tiek pieliets svaigs ūdens. Tāds dzēriens tiek uzskatīts tikai par iekrāsotu ūdeni.
     Neder arī tāds ūdens, kurš tiek vārīts ar elektrisko vārāmo.
     Neder arī sniega vai ledus ūdens, kaut gan atkusis sniega ūdens skaitās viens no mīkstākajiem, bet tas noder tikai kā mazgāšanas līdzeklis.
     Tēja ir ļoti jūtīga pret visām fiziski–ķīmiskām izmaiņām, kas notiek ūdenī.
     Vislabāk tēju dzert no porcelāna traukiem, stikla trauki teorētiski der, bet praktiski mazāk der pareizai tējas baudīšanai, tā kā stikla faktūra pilnībā nedod novērtēt tējas garšu tādā pakāpē, kā to dod porcelāns.
     Bez porcelāna kanniņām un tasītēm, jāpievērš uzmanība tējkarotītes kvalitātei (tai jābūt no sudraba), linu salvetēm, ar tām tiek pārklāta kanniņa. Būtu labi, ja krājumos atrastos arī 2 min. ilgs smilšu pulkstenis.Vienīgā prasība šo inventāru uzglabāt tīru un pasargāt no blakus aromātiem(garšvielām).

Uz augšu