Interesanti par mate tēju
Interesanti par ūdeni

Mate tēja

#601 Mate citronu

Mate zaļā, bagatinata ar citronu eļļu.
#603 Mate

Zaļais mate.

Uz augšu


Par mate, meduskrūmu tēju un ūdeni

Mate tēja

     Mate, tiek uzskatīta par dievu dzērienu, kuru Dienvidamerikas indiāņi no Guani cilts lieto gadsimtiem ilgi. Mate – koks aug Brazīlijā, Uragvajā, Paragvajā.
     Mate nostiprina cilvēka imūno sistēmu, aizkavē novecošanos, kontrolē apetīti, samazina stresu, uzlabo mentālo darbību. Mate ir vienīgais zināmais augs, kas līdzīgi kā zaļā un melnā tēja satur kofeīnu.
     Mate tiek novākta apcērtot koka zarus, kura lapas un pumpurus viegli apgrauzdē, kā rezultātā Mate saglabā svaigu, zaļu krāsu un dūmiem līdzīgu aromātu. Pēc tam lapas izkaltē, sadrupina un izsijā pēc frakcijām. Mate sastāvdaļas: A, C, E, B1, B2, B vitamīnu komplekss, magnēzijs, kalcijs, dzelzs, soda, kālijs, mangāns, silīcijs, fosfāti, sērs, hidrohloriskā skābe, hlorofīls, holīns, inositols.
     Pētnieku grupa no Pasteuras Institūta un Parīzes zinātņu biedrības ir secinājuši, ka mate sastāvā ietilpst visi dzīvībai nepieciešamie vitamīni. Patiešām ir grūti pasaulē atrast augu, kurš varētu sacensties ar mate uzturvērtībā.
     Lietojot mate var viegli novērst akūtus vai hroniskus aizcietējumus. Līdz šim iegūtie rezultāti aptver plašu spektru, sākot no tūlītējas gremošanas uzlabošanas, līdz pat spējai atjaunot slimus un bojātus gastrointestinālos audus.
     Dietologi izmanto mate, nomācot apetīti un tajā pat laikā nodrošinot nepieciešamo barības uzņemšanu, enerģiju un uzlabotu eliminācijas procesu, lai kompensētu uzņemto kaloriju samazināšanu.
     Viena no iedarbīgākām metodēm ir dzert 2–3 tases dienā 4–5 dienas pēc kārtas. Tie, kuri ietur diētu, dzer vienu tasi tējas 10–15 minūtes pirms ēšanas.
     Tradicionāli mate tiek pagatavota traukā «kalabase», kas ir izdobts pudeļveida ķirbis un tēja tiek izsūkta ar speciālu salmiņu «bombilla» palīdzību. To var dzert gan aukstu, gan saldinātu ar medu vai cukuru. Uzlējums ir dzeltenzaļā krāsā, garša rūgtena, viegli dūmota, nedaudz saldena ar svaiga koka aromātu.
     Pagatavo – ūdens temp. 70'C, uz 300 ml ņem apmēram 10 gr. tējas, ielej mazliet aukstu ūdeni un ļauj tējai pāris minūtes ievilkties, tad pievieno silto ūdeni.
     Ir iespējams pagatavot vairākus atkārtotus uzlējumus, pievienojot vārītu atdzesētu ūdeni. Pagatavo – ūdens temp. 70'C, uz 300 ml ņem apmēram 10 gr. tējas, ielej mazliet aukstu ūdeni un ļauj tējai pāris minūtes ievilkties, tad pievieno silto ūdeni. Ir iespējams pagatavot vairākus atkārtotus uzlējumus, pievienojot vārītu atdzesētu ūdeni.



Mate lietošanas rekomendācijas

     Lietojot mate, var viegli novērst akūtus vai hroniskus aizcietējumus. Mate pamatā iedarbojas, mīkstinot fēču masu, taču tā līdz zināmai pakāpei arī stimulē normālu zarnu perestaltiku.
     Dažkārt dzerot tēju, var panākt uzlabojumu hemoroīdu gadījumā, tā kā kustība zarnās samazina spiedienu, ko uz asinsvadiem rada cieti izkārnījumi.
     Dietologi izmanto mate, nomācot apetīti un tajā pat laikā nodrošinot nepieciešamo barības uzņemšanu, enerģiju un uzlabotu eliminācijas procesu, lai kompensētu uzņemto kaloriju samazināšanu.
     Viena no iedarbīgākajām metodēm ir dzert 2–3 tases dienā 4–5 dienas pēc kārtas. Tie, kuri ietur diētu, dzer vienu tasi tējas 10–15 minūtes pirms ēšanas.
     Māte piemīt spēja paātrināt prāta darbību, paaugstināt mentālo modrību un asumu, panākot to bez jebkādiem blakus efektiem, kā nervozums un uzbudinātība. Ir novērojams enerģijas un dzīvesprieka pieaugums, labāka koncentrēšanās spēja, mazāka nervozitāte, satraukums un bailes, un palielinātas pretošanās spējas gan pret mentālu, gan garīgu nogurumu.
     Ziņas par atmiņas uzlabošanos nav veltas, bet loģiskas un atkal attiecināmas uz tējā esošajām vielām, īpaši holīnu, svarīgu CNS neirotransmisīvo elementu.
     Viens no svarīgiem aspektiem māte lietošanā ir tas, ka netiek traucēti miega cikli. Daudzi cilvēki ziņo, ka viņiem māte lietošanas laikā nepieciešams mazāk miega.
     Mate sastāvā ietilpst daudzas no vielām, kas nepieciešamas sirds augšanas un atjaunošanās procesiem. Papildus tam tā palielina skābekļa piegādi sirdij īpaši stresu vai fizisku aktivitāšu gadījumos.Mate pieder tai ārstniecības augu klasei, ko sauc par alternatīviem.
     Tas nozīmē, ka mate esošās vielas nepārtraukti cenšas atbrīvot asinis no šlakvielām un dažādiem toksīniem.Dienvidamerikāņu literatūrā par mate sastopams kopīgs secinājums, ka tā palielina organisma imūno reaģēšanas spēju, stimulējot dabisko pretošanos slimībām.
     Māte bieži izmanto kā galveno elementu uzturā, kas dažkārt aizstāj tādus svarīgus ēdienus kā maizi un dārzeņus. Tā viegli izskauž izsalkuma sajūtu un var sniegt tādu pašu spēku, kādu sniegtu pilnvērtīga maltīte. Lielas vietējo iedzīvotāju grupas saglabā labu veselību ilgstošos sausuma un bada periodos, neskatoties uz to, ka viņi dienā ietur tikai vienu nelielu maltīti…dzerot māte tēju bagātīgos daudzumos, daži iedzimtie pavada visu dzīvi šādā ēšanas režīmā un nodzīvo līdz ievērojamam vecumam, dažreiz pat pārsniedzot 100 gadu slieksni.Mate samazina stresa efektus uz ķermeni.Mēs varam norādīt arī uz to, ka barības vielas mate tējā ir šķidrā stāvoklī un tāpēc vieglāk asimilējas, nekā barības vielas cietā barībā, tabletēs vai kapsulās.

Meduskrūma tēja

     Meduskrūms – tradicionāla Dienvidāfrikas tēja, viegli saldena ar maigu aromātu. Garšo labi gan auksta, gan karsta. Nesatur kofeīnu, ļoti bagāta ar vitamīniem, ieteicama bērniem.
     Meduskrūma tēju iegūst novācot jaunās krūma atvases, nogriežot tās līdz zemei. Pēc tam lapas kopā ar stumbriem mehāniski sasmalcina 3–6mm garumā un atstāj fermentēties 3–5 dienas. Fermentēšanās procesa beigās produkcija tiek izklāta plānā kārtiņā uz auduma un kaltēta saulē.
     No meduskrūma pagatavotais dzēriens līdzinās Rooibosch tējai, jo saturā ir ļoti maz polifenolu un nav atklāts kofeīns, tāpēc to var lietot arī bērni un slimnieki ar sirdsdarbības un gremošanas traucējumiem.

Uz augšu



ŪDENS – VISU DZĪVĪBU SĀKUMS, TĒJAS DVĒSELE!

     Ja vēlaties nobaudīt patiešām garšīgu, smaržīgu, vieglu tējas dzērienu, neaizmirstiet par labu ūdeni!
     Pat labākajai tējai, izmantojot ne tik kvalitatīvu ūdeni, tiek pazaudētas tās garšas galvenās īpašības, kā smaržā, tā arī iedarbībā un kvalitātē.
     Tātad labas tējas galvenās pagatavošanas prasības ir ūdens un pareiza temperatūra.
     Ūdens kvalitātei jābūt labai, ne par cietu, ne par mīkstu un ne hlorētam.
     Ūdenim jābūt pilnīgi bez smaržas; ūdens nevar būt mineralizēts; no purva vai dīķa ņemts; no lauku akām vai upēm sagādāts. Ciets ūdens nav patīkams un pat negaršīgs, kas organismam nenesīs nekādu labumu. Ūdeni, kas satur minimāli ūdenī šķīstošus minerālvielu savienojumus, var saukt par mīkstu.
     Iegaumē – tieši mīksts ūdens ir ļoti piemērots tējas pagatavošanai. Ja ūdens neatbilst šiem kritērijiem, tad ir dažādas iespējas to uzlabot: ūdens jānostādina vismaz diennakti; ar ūdens filtru palīdzību to var mīkstināt; pirkt kvalitatīvu ūdeni; pievienot ūdenim Koraļļu kalciju.
     Rūpes atmaksājas un rezultāts pārsteidz, sniedzot organismam brīnišķīgu sajūtu, enerģijas pieplūdumu un dzīvesprieku!

Nedaudz par ūdens vārīšanās stadijām.

1 stadija sākas no brīža, kad redzam no katliņa dibena ceļamies mazus gaisa burbulīšus un tāpat arī novērojam šos burbulīšus gar tējkanniņas sieniņām, tālāk burbulīšu skaits pieaug.
2 stadija sākas ar brīdi, kad gaisa burbulīši masveidā pārņem tilpni un ūdens iegūst bālu nokrāsu, kas atgādina strauju avotiņu.
3 stadija nomainās kā intensīva ūdens burbuļošana, kas nozīmē to, ka ūdens ir pārvārījies.
     Ūdens kas ir 2 un 3 stadijā absolūti neder tējas pagatavošanai, tomēr katrai šķirnei ir savs vārīšanās režīms.
     Ir tējas, kurām vajadzīgs 50–60 grādi ūdens, tas nozīmē tikko pirmais burbulītis ceļas, ūdens gatavs. Bet liels vairums tējas šķirnēm ūdens ir derīgs, kas sasniedzis 2 stadijas sākumu.
     Tātad ūdeni, kas domāts tējas pagatavošanai, nekādā gadījumā nevajadzētu pārvārīt.
     Pārvārīts ūdens bojā tēju, dod dzērienam cietumu un dara tēju kā tukšu, nabadzīgu un garšas ziņā zaudējušu visu savu aromātisko īpašību klāstu.
     Svarīgi arī tas, ka ūdenim jābūt svaigi vārītam, ja ūdeni vāra otro reizi, tad tējas dzēriena kvalitāte strauji pasliktinās un var teikt, ka īstu tēju pagatavot neizdosies. Īpaši bojājas tā tējas garša, kas pagatavota ūdenī, kuram vāroties tiek pieliets svaigs ūdens. Tāds dzēriens tiek uzskatīts tikai par iekrāsotu ūdeni.
     Neder arī tāds ūdens, kurš tiek vārīts ar elektrisko vārāmo.
     Neder arī sniega vai ledus ūdens, kaut gan atkusis sniega ūdens skaitās viens no mīkstākajiem, bet tas noder tikai kā mazgāšanas līdzeklis.
     Tēja ir ļoti jūtīga pret visām fiziski–ķīmiskām izmaiņām, kas notiek ūdenī.
     Vislabāk tēju dzert no porcelāna traukiem, stikla trauki teorētiski der, bet praktiski mazāk der pareizai tējas baudīšanai, tā kā stikla faktūra pilnībā nedod novērtēt tējas garšu tādā pakāpē, kā to dod porcelāns.
     Bez porcelāna kanniņām un tasītēm, jāpievērš uzmanība tējkarotītes kvalitātei (tai jābūt no sudraba), linu salvetēm, ar tām tiek pārklāta kanniņa. Būtu labi, ja krājumos atrastos arī 2 min. ilgs smilšu pulkstenis.Vienīgā prasība šo inventāru uzglabāt tīru un pasargāt no blakus aromātiem(garšvielām).

Uz augšu